Џихадистите го обезглавиле чуварот на Палмира

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Џихадистите од „Исламската држава“ (ИД) обезглавиле маж, кој од својата 50 година се грижи за античкиот град Палмира во Сирија. Калед Асаад бил земен како заложник од екстремистите, откако тие го зазедоа минатата година градот, кој е на листата на „УНЕСКО“ за историското наследство.

Семејството на 82-годишниот научник е згрозено од неговото обезглавувањето од терористите, изјавил директорот на антиквитетите во Сирија, Маамун Абдулкарим. Асаад работел во текот од својата 50 година во Палмира.

Тој бил одговорен за антиквитетите помеѓу античките урнатини кои се оценети како едно од најважните историски места во Блискиот Исток. Во вторникот семејството на Асаад му соопштило на Абдулкарим дека тој бил убиен.

„Замислете како еден таков научник оддал такви извонредни напори за местото и историјата, да биде обезглавен“, изјавил Абдулкарим. „Континуираното присуство на овие криминалци во градот е проклетство и лош знак за Палмира, за секоја колона и археолошка кратенка таму“, додал тој.

Џихадистите од „ИД“, кои контролираат големи делови од територијата на Ирак и Сирија, го зазедоа Палмира во мај. Групата ги уништува античките урнатини во двете земји, но засега се неизвесни деструктивните последици за Палмира од присуството на екстремистите. УНЕСКО проценува дека уништувањето на античкиот град би било вонредна голема загуба за човештвото.

Во последниве месеци владините војници се обидоа да ги избркаат џихадистите од регионот, но и покрај жестоките борби борците на групата продолжуваат да го контролираат Палмира.

Share.