Дипломатска кавга меѓу Грција и Албанија по уривањето на црквата во Дерми

0
1598

Портпаролот на Министерството за надворешни работи на Грција, Константинос Кутрас, даде изјава за медиумите за овој инцидент. Уривање на Светата Црква на Свети Атанасиј во Дерми, Кутрас го спореди со делата на џихадистите на ИСИС.

-Уништувањето на свети места и објекти за богослужба, барем до неодамна, се случуваше во поширокиот регион на Блискиот Исток и Северна Африка кои се во рацете на џихадистите. Денес ние, исто така, видовме таков чин врши во нашата соседна земја, Албанија, посочи Кутрас оценувајќи го чинот како неблагодарен, и најави, но не обелодени кои ќе бидат следни потези на Грција и на меѓународната заедница во овој случај кон Албанија.

Албанското министерство за надворешни работи реагираше на неговата реакција.

-Албанија се грижи за спроведување на редот. Дознавме дека изјавите на грчкото министерство за надворешни работи го попречуваат одржувањето на редот, административните и правните работи во Република Албанија, истакна портпаролот на албанското министерство за надворешни работи, Глевин Дервиши.