Дуќанџиите во Безистенот пречка за реставрација

0
1724

Почна реставрацијата и конзервацијата на безистенот во Битола. Овој споменик е под надлежност на Музејот во Битола. При реставрацијата и конзервацијата на фасадата и на кровот, градежните работници се соочиле со проблем.

bezisten-01

„ Кабли на сите страни, инсталации, банкомати кои што се наоѓаат од надворешната страна не спречуваат во извршувањето на реставрацијата. Писмено ќе се обратиме до сопствениците на дуќаните за да ги остранат тие работи“ вели Зоран Алтипармаков директор на музејот.

bezisten-5