Епицентарот на земјотресите во Вранешница кај Кичево

0
3880

Два последователни земјотреса попладнево го потресоа југозападниот дел на Македонија, општина Вранешница. Потресите што беа регистрирани во 18:33 и 18:41 часот.

Според информациите на Европската сеизмичка лабараторија, епицентарот на земјотресите е лоциран на територијата на Република Македонија, 85 километри југозападно од Скопје со епицентри на 10 односно пет километри под земјината површина и интензитет од 4,8 и 4,9 степени според Европската макросеизмичка скала. 

Епицентарот е 10 километри во длабочина кај Вранештица, Кичевско.

Земјотресот го почуствуаа жителите на Кичево, Битола, Охрид, но и жителите на Скопје. А се почуствувал дури и до соседна Албанија.