Ердоган ја одобри привремената влада на Турција

0
295
Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган синоќа го одобри составот на привремената влада, предложена од премиерот Ахмет Давутоглу. Во предложената привремена влада првпат е вклучена и една курдска партија.
Али Хајдар ќе биде министер за прашања за Европска унија, а Муслим Доган ќе биде министер за разој. Двајцата се членови на прокурдската Народна демократска партија (ХДП), а досега беа пратеници во Парламентот.
Министер за надворешни работи ќе биде досегашниот заменик-министетр Феридун Синирлиоглу. Министрит за економија и за финансии остануваат Нихат Зејбекчи и Мехмет Шимшек, а за министер за енергетика е назначен Али Риза Алабојун.
Давутоглу пред три дена ги повика опозициските партии да преземат дел од одговорноста и да се вклучат во привремената влада, нудејќи им министерски места.
Ердоган го овласти Давутоглу да формира привремена влада, која ќе раководи со земјата до новите избори, што ќе се одржат на 1. ноември.
Привремената влада е формирана откако пропаднаа двомесечните за формирање на владејачка коалиција по изборите на 7. јуни, кога владејачката Партија на правдата и развојот (АКП) првпат од 2002 година го изгуби мнозинството.