Естрадата против карциномот

0
1587

Она што ветила денеска го исполнува. Тој не е со нив, но таа и нејзината ќерка заедно со естрадата тргнаа во силна битка против ракот.

За жал многу примери кои ја загубиле битката. Се сообраа за да пратат силна порака за подршка на болните, внимание за нив, зборуваа и за превенцијата, како да се спречи она што велат дека денеска се лечи.

sreda.Still013

Им се придружи и Турунџиева, со подршка во нивната борба иако рече дека нејзиниот сопруг не боледувал од рак.

Дека оваа болест се лечи зборуваше и примадоната на македонската народна музика Виолета Томовска

sreda.Still011

Од оној момент кога оваа дијагноза ќе биде соопштена, за повеќето болни и нивните семејства настанува вистинска животна драма во која поради шокот,стравот, неинформираноста и предрасудите честопати состојбата се влошуа или пак се пропуштаат значајни можности за соодветно лекување. Изјави Маја Радичевиќ

Најжалната работа е кога луѓето и покрај тоа што ќе им биде соопштено од лекарот дека има рак и треба да се лекуваат, тие тоа го кријат од луѓето дури и од најблиските и не превземаат ништо, се додека состојбата не стане критична. Изјави Билјана Радичевиќ

Статистиката пак е е празителна и зборува за по неколку тумори кои дневно се дијагностицираат.