Европа ќе ги враќа визите?

0
784

Со оглед на тоа дека Европа се соочува со најтешката бегалска криза од Втората светска војна, во планот на Европска комисија за „шенген зоната“ се наведува дека потполна примена на оваа зона е „од клучна важност за Европската унија како целина“, пренесува France press од каде тврдат дека имале увид во тој документ.

Европската унија, како што пишува оваа агенција, денес ќе објави „нацрт план“ за повторно целосна примена на „шенген зоната“ на слободно движење, која е близу колапс со оглед на тоа што поединечни земји поради бегалската криза воведоа погранична контрола.

Планот подразбира итно формирање систем на крајбрежни стражи на ЕУ и зајакнување на надворешните граници во Грција, која е главна точка за влез на бегалците и мигрантите во Европа.