ФИКТ ги награди најдобрите програмери на натпреварот CodeCUP 2016

0
2395

-Ученици од 17 средни училишта од 11 градови во Македонија поделени во тимови ги одмерија силите во програмирање на натпреварот CodeCUP 2016. На натпреварот беа пријавени 45 екипи кои беа отценувани 8 члена комисија, изјави проф.д-р Пеце МИтревски, декан на  ФИКТ

На CodeCUP 2016 за успешно завршените проекти Факултетот за ИКТ додели:

  • Таблети на трите првонаградени тимови и нивните ментори

1. Првонаграден проект BoxBloy Play за тимот од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ – Охрид (Јулијана Петреска-ментор, ШимеТадиќ, Филип Милошески и Стефан Трајаноски)

2. Второнаграден проект AB-КУПУВАЊЕ за тимот од СОУ „Јане Сандански“ – Струмица (Славица Милева Ефтимова – ментор, Ивановски Александар и Дедејски Васил)

3. Третонаграден проект Screencast за тимот од СОТУ „Ѓорѓи Наумов“ – Битола (Ралески Андреја – ментор, Кондински Стефан, Стојановски Бојан и Каревски Даниел)

  • ослободување од партиципација за првата година студирање за тимовите од 1-6 место
  • сертификати за успешно учество на сите учесници