Француски новинари во Битола

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NOVINARI 0708

„ По стапките на Алберт Лондр “, е проект кој деновиве Битола ја напрви домаќин на 12 новинари од Франција и Балканот кои дојдоа кај нас да ги истражат трагите од Првата Светска војна.Пред 100 години токму новинарот Алберт Лондр од овие простори пишувал за ситуацијата во Македонија за време на Првата Светска војна.

IVANA 0708

Ивана Димитровска од АЛДА вели дека тој е мотивот овие млади луѓе да дојдат тука да истражат и да ја запознаат Македонија.

На овој 15 дневен патувачки новинарски семинар покрај Македонија учесниците ќе ја посетат и Албанија. Имено овој проект се одржува по петти пат, но со различна тема. Овој новинар посветен на истражувачкото новинарство публицист и пистаел во периодот додека бил на овие простори напишал две дела „ Комити “ и „ Првата Светска војна “.

KALIOPA 0708
Калиопа Стилиновиќ Кривашија, почесен конзул на Франција се послужи со една позната максима на новинарот Алберт Лондр.

Од организацијата „ По стапките на Алберт Лондр“ велат дека не се случајно ја создале истата.
FARNCUZIN 0708
Претседателот на организацијата истакна дека тие ја создале организацијата за да им покажат на младите новинари како треба да истражуваат од новинарски аспект.
Алан Валентин уредник во еден национален француски медиум вели дека многу е важно како овие млади луѓе ќе известуваат.

NOVINARI 2 0708

Проектот е во организација на Асоцијацијата на агенции за локална демократија, организацијата „ По стапките на Алберт Лондр “ и дел од програмата за децентрализирана соработка Долна Нормандија и Македонија.

Share.