„Фронтекс“ можно да се распореди во Македонија и Србија

0
521

Министерот за надворешни работи на Луксембург, Жан Аселборн изјави денеска дека пограничната агенција на ЕУ, Фронтекс може да биде распоредена дури и во држави што не се членки на Унијата, како Србија и Македонија.

Покрај тоа, Аселборн во изјава за германското радио Дојчландфунк вели дека и членките на Унијата што не се на надворешните граници треба да дадат поголема помош на пограничните држави.

– Имаме големи проблеми во Србија и во Македонијам на пример, а сега не е можно Фронтекс да им помогне на тие држави. Сепак, тоа ќе се промени, истакна шефот на дипломатијата на Луксембург, држава која сега претседава со Унијата.

ЕК денеска ќе предложи бројот наприпадниците на Фронтекс да се зголеми за шестпати во однос на сегашниот број.