Гардијан: 10 најбизарни факти за Исламска држава

0
920

Џон Кери ги нарече нејзините членови психопатски монструми, Франсоа Оланд рече дека се варвари, а Дејвид Камерон ги опиша како култ на смртта. Но Исламска држава е многу повеќе од тоа, вели Гардијан.

Како што покажуваат новите документи што ги добил медиумот, ИСИС е составена и од бирократи, државни службеници и државни службеници. Стотици, ако не и илјадници кадри си создадоа работни места создавајќи правила и прописи за сè, од риболовот и правилата за облекување до продажбата на фалсификувани брендови и системи за прием на универзитети.

Во областите што ги окупираат тие воведуваат строги закони и прописи, од кои некои се прилично бизарни.

Сите мора да се придржуваат до нив. „Властите“ на ИСИС воведоа разни мерки што во вистинските држави се апсолутно незамисливи.

Гардијан извлекол листа од десет „најинтересни факти“ за Исламска држава. Информациите се извадени од документот на ИСИС што беше обелоденет неодамна.

1. Забранета е продажба, но и покажување тесни и украсени фустани.

2. Строго се забранува играње билјард и фудбалче на маса, како и одгледување гулаби, бидејќи тоа е „губење време“.

3. Возачите во автомобилите мора да ги имаат сите потребни алатки.

4. Сопствениците на продавници не смеат да ги блокираат тротоарите без специјална дозвола.

5. На извесен Абу Дујана ал Либи му биле исплатени 100.000 долари зашто одиграл клучна улога во асфалтирањето на автопатот крај реката Еуфрат, до кој се засадени многу дрвја, па Исламска држава „не е отворено изложена на воздушните напади“.

6. Даноците сочинуваат 23,7 отсто од приходите на ИСИС, а продажбата на нафтата и гасот во приходите учествува со удел од 27,7 отсто.

7. ИСИС на шверцерите на „забранета стока“ како што се цигарите и електронската стока им ја запленува стоката, а потоа ја продава на црниот пазар и заработува. Тоа им носи дури 45 проценти од приходите.

8. Најмногу се троши за плати на војниците, вкупно 63 отсто од владините приходи.

9. Најуспешните ученици на верските студии се наградувани со по 100 долари месечно.

 10. Војниците на ИСИС што ќе убијат најмногу сириски војници за награда добиваат престој во луксузен хотел со пет ѕвездички во ирачкиот град Мосул.
www.mkd.mk