Глечер колку Бали се распаѓа на парчиња

0
689

Во јули оваа година НАСА забележа мраз со површина од 5.800 квадратни километри кој се одвоил од Антарктикот. Оваа плоча од мраз е голема колку Бали и е една од најголемите досега.По одвојувањето таа се намалила за 12%.По пукањето, лизгањето на мразот на копното се забрзува. Научниците сметаат дека во иднина ќе има многу вакви отцепувања. На Антарктикот сега е лето, а тој привлече внимание заради пукањето.