Глобалната економија се соочува со ризици

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Глобалните ризици остануваат на хоризонтот, изјави генералниот директор на Меѓународниот монетарен фонд Кристин Лагард на прес-конференцијата во средата.

„Ако се погледне глобалната економија во нејзин сегашен вид … имаме ситуација во која растот е малку забавен“, изјавила таа, цитирана од „CNBC“. „Имаме наплата, но тоа е кревка и неизбалансирана, а има и некои ризици за пад на хоризонтот“.

Лагард истакнала познат позитивен раст во земјите со ниски приходи, но исто така, го истакна забавувањето на растот во земјите како Кина.

Според нејзините зборови имало „многу галама“ во однос на нестабилноста на берзата во најголемата економија во Азија. Според Лагард Кина е „еластична“ и доволно силна за да издржи и нестабилност.

Кристин Лагард исто така, изјавила дека движењата на кинескиот пазар нема да влијаат на проценката дали да се вклучи јуанот во корпа на специјалните права на влечење на ММФ.

„Тоа е релативно млад пазар и има елемент на кривата на учење“, изјавила таа во однос на акциите во Кина. „Никој не треба да биде изненаден од фактот дека тие сакаат да се одржува стројно движење и се обидуваат да ја избегнат хаотичната функција на овие пазари“.

Што се однесува до еврозоната, Лагард изјавила дека регионот „почнува да излегува од аголот“ и покрај срамот околу Грција.

„Сигурна сум дека ќе има промени во еврозоната, кои најверојатно ќе бидат активирани од тековните прашања за единството на монетарната унија“, додала таа.

Во одговор на прашање за учество на ММФ во преговорите за спасување на Грција, Лагард изјавила дека ставот за „неизбежното реструктуирање на долгот се претвора во „општо прифатена работа“, но и дека учеството на Фондот зависи од Атина.

„Она што ќе биде од клучно значење, според мое мислење, е она што грчките власти всушност се подготвени да го направат“, истакнала таа.

Лагард е засегната и за Украина. Според неа украинските власти можат да постигнат договор со кредиторите за реструктуирање на долгот во среднорочна или долгорочна перспектива. Таа изрази уверување дека новата транша за Киев, која ќе биде разгледана на 31 јули, ќе може да ги поддржи економските реформи во земјата.

Share.