Годишно собрание на Светскиот македонски конгрес

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Светскиот македонски конгрес (СМК) денеска ќе го одржи своето јубилејно, 25. Годишно генерално собрание

Генералното собрание ќе одбележи 25 години од возобновувањето на СМК, формиран во 1899 година во Женева, ќе донесе резолуција за Македонија и ќе упати барање до претседателите, владите и парламентите на Австралија, Израел и земјите-членки на ЕУ и НАТО да ја признаат државноста на Македонија под нејзинито единствено име.
Резолуцијата предвидува одбрана на името на државата и идентитетот на нацијата, безусловен крај на разговорите за името и продолжување на членството во ОН и во сите меѓународни организации под името Македонија, унапредување на положбата и правата на Македонците во соседните земји.
Генералното собрание ќе донесе и резолуции за политичката криза во Македонија, како и за мигрантите од Блискиот Исток, Африка и Азија.
Share.