Големо парче мраз се одвои од Грендланд

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Големо парче мраз се одвои од најголемото ледено подрачје на Арктикот, на североистокот на Гренланд.

Скршениот дел опфаќа околу 110 квадратни километри, а сателитските снимки покажуваат дека се распаднал на многу мали парчиња, пренесува Би-Би-Си.

Ледените плочи се топат и се распаѓаат со застрашувачка брзина, а климатолозите предупредуваат дека тоа ќе предизвика катастрофално покачување на нивото на морето со текот на времето.

Во едно неодамнешно истражување, научниците предвидуваат дека Гренланд и Антарктикот ќе станат дел од најлошото климатско сценарио, ако ледените слоеви продолжат да се топат со ова темпо, поради што крајбрежните заедници со милиони жители ќе бидат најзагрозени.

Share.