Грчкиот Парламент ги усвои реформите што ги бара Еврозоната

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Грчкиот парламент ноќеска ги усвои првите реформи кои ги бараат кредиторите за да можат да и испратат нов пакет за помош на земјата.

Реформите беа изгласани со голема помош на опозицијата. Мерките се однесуваат на зголемување на ДДВ, мерки за пензиите и усвојување на буџетски правила.

Законите беа усвоени со 229 гласа а 64 пратеници гласаа против. Имаше шест воздржани.

Во гласањето Сириза доби поддршка од суверенистичката десна партија Анел но во редовите на Сириза имаше многу гласови против. Така, 39 пратеници не го следеа премиерот Ципрас кој бараше усвојување на реформите. Помеѓу нив беа поранешниот министер за финансии Јанис Варуфакис и претседателката на Парламентот Зое Константинопулу.

На ова гласање Ципрас го загуби своето мнозинство иако засега тоа не ја турна неговата влада.

Share.