Грција подготвува кампови за 150 илјади мигранти

0
516

Грција призна дека се подготвува на долгорочна помош за околу 150 илјади мигранти заглавени таму поради затвореноста на балканската рута. Во меѓувреме, ЕУ покрена нова програма за помош од 700 милиони евра во наредните три години што ги покажува размерите на растечката мигрантска криза.

„Според мое мислење треба да сметаме дека граница кај Идомени ќе остане затворена. Овие земји и покрај притисокот на претседателите на Европската унија, на Меркел, на Папата на Црвениот крст, нема некоја влијателна личност која не ги критикува, се уште инсистираат на тоа. Немаме причина да веруваме дека ова ќе се смени“, изјави грчкиот министер задолжен за миграции Јанис Музалас, додавајќи: