Грција започна депортација на мигранти во Турција

0
355

Првиот брод со мигранти депортирани од Грција пристигна во Турција, како дел од планот на ЕУ со цел да се намали масовната миграција кон Европа.

Голем број на мигранти се качија на траекти на грчкиот остров Лезбос и пристигна во Дикли, западна Турција.

Фронтекс, агенција на ЕУ за граници, соопшти дека 136 луѓе го напуштија Лезбос денес наутро, повеќето од Пакистан.

Договор помеѓу ЕУ и Турција беше остро критикуван од организациите  за човекови права,  а исто така постои и загриженост за недоволна подготовка.

Друг траект кој ќе превезува мигранти во Турција, денес  треба да замине од  на грчкиот остров Иос.