Јоханес Хан за одлуката на 24 април да бидат изборите

0
627

Еврокомесарот за проширување и соседска политика, Јоханес Хан, во соопштение до јавноста, вели дека би преферирал консензуално решение за датумот на изборите од сите политички партии.

„Ја забележав одлуката донесена денес да се спроведат предвремени парламентарни избори на 24 април, како што е предвидено во договорот од Пржино. Но, како што наведов претходно, јас би преферирал консензуално решение од страна на сите партии. Сега е критично важно сите политички и институционални фактори во земјата да се погрижат да обезбедат фер избори во согласност со демократските стандарди. Да се постигне ова, мора да се интензивира итна подготвителна работа, особено во однос на избирачкиот список.

И покрај неуспехот да се најде заеднички договор за датумот на изборите, јас очекувам од сите политички партии да соработуваат на конструктивен начин и да се држат до сите свои обврски според политичкиот договор од јуни/јули, вклучувајќи ги и итните реформски приоритети“, вели Хан во соопштението.