ИД распоредува милитанти низ западните земји

0
527

Директорот на ЦИА Џон Бренан изјави дека групата Исламска држава се обидува да разместува борци во западните земји. Неговото сведочење пред сенатскиот Комитет за разузнавање дојде на само неколку денови откако симпатизаер на ИД уби 49 луѓе во еден геј клуб во Орландо, Флорида.

Џон Бренан, оценувајќи дека Соединетите држави и нивните сојузници имаат напредок против милитантите на Исламската држава изјави дека очекува групата да ја промени својата тактика за да го надомести губењето територии во Сирија и Ирак.

„За да ги компензира територијални загуби, Исламската држава веројатно повеќе ќе се потпира врз герилски тактики, вклучувајќи напади од висок профил надвор од територијата што ја држи“, рече Бренан.

Тој наведе дека постојат десетици илјади борци на Исламската држава во целиот свет, што еповеќе од оние што ги имаше терористичката мрежа Ал Каеда кога беше на нејзиниот врв.

ЦИА е загрижена за зголемувањето на моќта на ИД во Либија која може да послужи, како што рече, за база на милитантите да извршуваат напади во Европа.