Ирачките сили презедоа области околу Киркук

0
291

Советот за регионална безбедност на Курдистан соопшти дека провладините борци напредуваат јужно од Киркук

Од ирачката војска соопштија дека нивни сили зазеле клучна воздухопловна база северно од градот Киркук, како и контролата врз аеродромот, нафтената компанија и други позиции околу градот.

Безбедносните сили ја презеле контролата врз воздухопловната база К1, од курдските борци по повикот на премиерот Хајдер ал-Абади, провладините сили да „воведат безбедност во Киркук“.

Абади во пораката до нацијата кажа дека има должност да дејствува по референдумот за курдска независност што го опиша како ставање на Ирак „во опасност од поделба“.

„Ние дејствувавме за да ја исполниме нашата уставна должност за проширување на федералната власт, да воведеме безбедност и да го заштитиме националното богатство во овој град, кој сакаме да остане град на мирен соживот за сите Ирачани“, рече тој.