Избори за регионални и градски Парламенти

0
381

Денешните избори се рекордни според бројот на мандати што треба да бидат распределени, но и според бројот на кандидати.

Според податоците на централната изборна комисија, ќе се оддржат 10.700 избори на различни нивоа, а во 10 субјекти на РФ ќе има 70 локални референдуми.

Директни избори и референдуми годинава нема да се одржат само во Северна Осетија и Кабардино-Балкарија.

По денешното гласање на регионално и општинско ниво ќе се распределат над 90.000 мандати и 1.300 изборни должности.

На изборите учествуваат 207.000 кандидати,  односно за секој изборен мандат има по двајца кандидати.