Изгласано продолжение на кризната состојба

0
538

Откако по истекувањето на првичниот рок од 30 дена, Владата на вчерашната седница донесе Предлог-одлука за одобрување на продолжување на рокот за постоење на кризна состојба на дел од јужната граница на Македонија, прогласена на 20 август, денес и членовите на собраниската Комисија за одбрана и безбедност, ја поддржаа ваквата одлука.

По бегалскиот бран летово, поради зголемениот обем на влез и транзитирање на мигранти и бегалци, претседателот на Македонија со указ нареди ангажирање и на Армијата на Република Македонија на македонско-грчката граница кај Гевгелија, а на денешната собраниската седница, пратениците ја прифатија анализата и проценката на Владата, и со 82 гласа – „за“’ и ниту еден против, ја продолжија кризната состојба до 15 јуни 2016.

Пратениците го прифатија ставот на Владата дека од почетокот на годината, низ Македонија транзитирале околу 300.000 мигранти и бегалци и дека е неопходно продолжување на кризната состојба.