Изгоре црква на МПЦ во Австралија на Велигден

0
910

Изгоре македонската православна црква „Воскресение Христово“ која се наоѓа Рокдаил во Сиднеј, Австралија. Пожарот избувнал денеска на Велигден. Оваа црква е во надлежност на епархијата во Австралија со која раководи, Митрополитот Петар и се наоѓа во непосредна близина на најголемата црква  „Света Петка“.

Објектот не е во сопственост на МПЦ, туку е изнајмен од една црковна организација во Австралија.

sidnej-crkva-6-1-520x290

 

Оваа црква практично работеше како паралелна црква на „Света Петка“, додека Митрополитот Петар немаше ингеренции врз нејзе. Во нејзе служеше, свештеникот Митко Митрев кој сега служи во „Света Петка“.

Инаку ова е трета црква на МПЦ која изгоре во пожар во Австралија. Пред неколку години во пожар изгоре црквата „Свети Никола“ во Мелбурн, а претходно и „Св. Ѓорги’ исто така во Мелбурн.

Австралиските власти вршат истрага за причината за пожарот.