Израел открил руски хакери дека го злоуптребуваат „Касперски“

0
335

Израелското разузнавање открило дека руски владини хакери го искористиле антивирусниот софтвер на руската компанија Касперски за да пребаруваат компјутери во светот каде има кодни имиња на американски програми за шпионажа, објави Њујорк Тајмс.

Разузнавачите на Израел упаднале во мрежата на Лабораторија Касперски и ги известиле САД за акциите на руските хакери кои ја користеле анти-вирус програмата инсталирана кај околу 400 милиони компјутери во светот вклучително и американски владини агенции.

Сигналот од израелските разузнавачи кои ги шпионирале руските хакери довел до одлуката на САД од минатиот месец да биде избршан софтверот Касперски од владини компјутери.