Јужната граница затворена

0
733

Од вчера, јужната граница е целосно затворена за прием на мигранти од Грција кои чекаат кај Идомени, бидејќи, како што велат за „Мета“ од Министерството за внатрешни работи, изминатите два-три дена Србија не пропушта мигранти од Македонија.

– Претходната одлука на Управувувачкиот комитет беше дека колку мигранти ќе излезат од Република Македонија толку ќе бидат и примени на јужната граница. Во последните два-три дена нема излез на мигранти од Македонија и од таа причина во текот на вчерашниот ден нема влез на нови мигранти на јужната граница – велат од МВР.

МВР утрово и официјално соопшти дека вчера не била издадена ниту една потврда за искажана намера за барање азил на македонско-грчката граница. Од почетокот на годината досега низ земјава поминале 89.623 странски државјани, на кои им биле издадени потврди.