Како да се зголеми интересот на младите за техничките науки?

0
774

Како да се зголеми интересот на младите за техничките науки.Денеска на работилница професорскиот кадар од средното и високото образование разговараа и бараа начини на оваа тема , бидејќи како што беше речено на трибината младите генерации се столбот на рзавохјот на стопанството во државата. Треба да се следи развојот на сите држави особено на Кина која е со најголем еконосмки траст кој се темели на развој на високите технологии

 

На техничкиот факултет студентите имаат можност да студираат на 5 студиски програми , електротехнички отсек, отсек за сообраќај и транспорт, машински отсек, отсек за графичко инженерство, отсек за индустриско инженмерство и менаџмент и отсек за мехатроника. Кадарот на сите студиски програми на технички факултет ги задоволувал потребите на пазарот не само во Битола туку и пошироко.

 

Овај факултет имал соработка и со фондот за иновации.Денешниот настан беше дел од активностите кои што технички факултет планира да ги одржи по повод 55 години од неговото постоење.