Како до здрави заби?

0
2977

Од мали нозе детето треба да се учи да ги мие забите .Родителите често мислат дека расипаните заби на нивните деца се резултат на тоа што децата се мрзливи во миењето на забите и чистењето со конец, до некаде што е точно, но совет на лекарите е дека родителот е тој што треба да му укаже на детето колку е потребна и важна хигиената на забите

doktpor violeta

– Медицината култура на детето треба од најмали нозе да се постави негде после година до две , да има своја четка за заби и заедничка навика да оди детето со родителот во копатило и да ги мијат запчињата заедно , тое е најдобрата превенција, а потоа исхраната, потопа пастите кои што се со флуор и треба сда се посети стоматолошка превентивна амбуланта, изјави д-р Виолета Поповска, специјалист ортодонт

Најчест причионител за појава на кариес на забите се бактериите во усната шуплина и нездравата исхрана. Исхраната за време на фoрмирањетo и развojoт на забите е мнoгу важна за изградување на заби пooтпoрни на кариес и сo пoсилен сoстав.Но Главен неприjател на забите вели д-р Поповска е шеќерoт

-Најчест причинител за појава на кариес на забите се благите работи, поточно се она што се лепи за запчиња, вели д-р Виолета Поповска

Навремените посети и контроли од стоматологот ќе помогнат аномалиите или заболувањата да се откријат и третираат навреме а нивните компликации да се спречат.Често родителите се соочуваат со отпор кај децата за посета на стоматолог, па во таков случај што треба родителот да преземе

– Кога детето е во домашни услови тоа е задача на родителот, преку игра дечињата да се натераат да се запознаат со стомастологотда се стекне доверба во него, бидејќи докторот треба да му стане најдобар пријател на детето, вели д-р Виолета Поповска

На крај д-р Поповска со совет до родителите, Четкајте ги забите на детето, затоа што чисти заби се здрави заби. Навикнете го на редовност.Негувајте ги млечните заби. Иако тие имаат краток век на траење, имаат важна функција и Навикнете го детето на здрава храна.