Како ни влијаат температурните разлики?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

olivera zestini 2 17tiСамо календарски постојат годишните времиња. Од одредени причини, можеби заради климатските промени, но последниве години како да имаме само два годишни времиња. Екстремно високи температури или пак екстремно ниски, од куси ракави се ставаат вентијаги и обратно. Колку ваквите големи температурни разлики влијаат врз здравјето на луѓето?

olivera d-r spirovska 17 07Д-р Снежана Спировска микробилог вели дека многу влијаат на човечкото здравје големите температурни разлики, посебно кај срцевите болни и оние со кардиоваскуларни проблеми.

Борбата со жештините на лето не е едноставна.Многу климатизирано, предизвикува проблеми, а има и лица на кои задолжително им се препорачува климатизирана просторија, а тие немаат клима уред, што во тие случаи?

Спировска додава дека тие лица најавените топлотни бранови треба да ги поминат во банки, маркети или други разладени простории, па да си одат дома откако жештината ќе стивне.

Кога станува збор за топло-ладно, клима уред, па надвор на сонце и обратно, станува збор за контрола од страна на човекот, но што кога станува збор за дело на природата нешто што човекот неможе да го контролира?

olivera zestini 17 07

Д-р Спировска додава дека во тие случаи треба да се интевренира врз начинот на облекување, да се облекуваме или раслекуваме.

Темепратурните разлики дефинитивно влијаат врз многу фактори на човечкото здрвје, па препораките се да се следат лекарските совети, за да се избегнат посериозни проблеми со здравјето.

Share.