Какво време ќе имаме зимава

0
693

Откако делови од Балканот во август беа погодени од тешки поплави, се очекува блага зима како и значително потопла.
Американската приватна метеролошка служба AccuWeather објави сезонска прогноза за претстојната зима, западниот и централниот дел од континетот го очекуваат бројни снежни бури, а источна европа ја чека блага зима, дури и натрпросечно топла.

Не се очекуваат подолги периоди на студ и ниски температури а кон крајот на зимата се можни повремени периоди со пониски температури, односно температури кои се вообичаени за зима, но севкупно температуурите ќе бидат прилично повисоки од нормалното ново.

Дури и количеството снег што се очекува на планините на Балканот ќе биде под нормалното ниво за зимскиот период.

Исто така, се очекуваат долги периоди со температури под нулата, бидејќи полињата со висок притисок во тој период ќе служат како заштита на Балканот од студениот арктички воздух.