Кандидатите за министри најпрво ќе треба да го поминат филтерот на СЈО

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Зев рече дека ќе пушти писмо до СЈО дали за него или неговиот Владин кабинет има отворено истраги или некој е кривично гонет или слично или е под обвинителен акт или слично.

„Секако ќе пуштам писмо до СЈО дали за мене или за мојот Владин кабинет има отворено истраги или некој е кривично гонет или слично или е под обвинителен акт или слично, и тоа е независната правна институција којашто постои во Македонија, но тоа значи дека и во државното Јавно Обвинитество со моментот на таргетирањето кон независнос и неговото постанување како независнот државно Јавно Обвинителство како дел од вкупното правосудство на Република Македонија. Се во тој момент и се во иднина што ќе се покаже дека некој е осомничен под истрага, има обвинителен акт или слично нема да биде составен дел на новата Влада. Така да немаме предрасуди, ако сакаме да ја враќаме правната држава ние мора да бидеме пример. Законот мора еднакво да важи за сите. А политичарите којшто добиле чест и одговорност мора да бидат дополнително плус повеќе пример за законот да важи еднакво за сите“ одговори на новинарско прашање претседателот на СДСМ Зоран Заев на новинарско прашање.

Share.