Караџиќ осуден на 40 години затвор

0
499

Хашкиот трибунал го прогласи Радован Караџиќ за виновен по 10 од 11-те точки на обвинението. Караџиќ е прогласен за виновен за геноцид во Сребреница и за други злосторства против човештвото за време на војната во Босна и Херцеговина. Судскиот совет во Хаг му изрече единствена казна затвор од 40 години.