Карневал во Цапари

0
1119

И оваа година во подпелистерското село Цапари се одржа традиционалниот василичарки карневал. Жителите на селото велат дека нема податок кога почнал, но знаат дека во средината на минатиот век имаше обида за забрана од тогашните власти.

12523097_10153996820459406_5197189799562458961_n

12439072_10153996819779406_4790464461389107325_n

Денеска на карневалот имаше маски од секојдневието во кое живееме, политика, судство, црква.

Започнаа синоќа, а продолжија денеска. Повеќе групи тргнуваат од различни места, попатно застануават по куќите, а потоа на средселото се собраа сите.