Катар ги укина визите за Македонија

0
714

Катар ги укинува визите за државјаните на 80 земји, меѓу кои и за Македонија, за да ги стимулира туризмот и авиосообраќајот.

Одлуката стапува на сила веднаш. Граѓаните на Македонија, како и на државјаните на другите 79 земји на кои Катар им одобри безвизен режим, ќе им биде потребен само пасош за да влезат во оваа држава. Граѓаните на 33 држави ќе можат да останат во Катар 180 дена без виза, додека на другите 47, вклучувајќи ја и Македонија, имаат право на престој од 30 дена и право за едно продолжување на престојот.

На листата со држави се Велика Британија, САД, Канада, Индија, Јужна Африка, Сејшелите, Австралија и Нов Зеланд.

На списокот се земјите од шенгенската зона, латиноамерикански и азиски земји. Либан е единствената арапска држава којашто се наоѓа во Заливот, а не е на списокот.

На странците за влез во земјите од Персискиот Залив најчесто им е неопходна виза која се издава под строги критериуми.

skopjeinfo.mk