Католичките верници вечер слават Бадник, утре Божик

0
468

Католичките верници кои времето го сметаат по Грегоријанскиот календар денеска го слават Бадник, во пресрет на Божик, раѓањето на Исус Христос. На 24 декември, во пресрет на рождеството христово, се почитуваат строгите пости. Верниците, традиционално, постите ги завршуваат со појавата на првата вечерна ѕвезда на небото, а потоа во храмовите почнува свечената рождествена литургија.