Ќе се надомести ланската штета од градот во Преспа

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во наредниве 10 дена жителите на Преспа почнувајќи од денес ќе се обештетуваат земјоделските површини кои настарадаа од ланскиот град.

М-р Ѓоко Стрезовски градоначалник на Ресен вели дека ќе бидат обештетени 1468 земјоделци.
На 22 ри јуни, 28те населени места во Преспа кои имаа штети на 1602 хектари ќе бидат обештетни во висина од 15% од вкупната процена на штетата.
Веднаш по штетата лани, Стрезовски додаде дека експресно биле формирани 5 комисии.
Ова обештетување доаѓало во момент кога Преспанскиот земјоделец бил исправен пред предизвикот да произведе конкурентно јаболко со кое ќе ги освојува пазарите.
Share.