Ќе се собираат потписи за измени во Законот за амнестија

0
2820

Државната изборна комисија ќе ја почне процедурата за собирање на 10 илјади потписи за измени во Законот за амнестија кои потоа треба да се најдат на седница на македонското Собрание.

За оваа одлука на Владата денеска без информирани насобраните граѓани, роднини на затвореници кои деновиве протестираа пред Собранието и пред владината зграда и кои ја покренаа оваа иницијатива. Според нив, условите по затворите се многу лоши, па затоа бараат законски измени со кои би се одобрила амнестија за затворениците кои веќе издржале 50 отсто од казната.