Кинески воз, јапонска точност, во македонски сообраќај

0
5158

Ова е еден од железничките премини во Битола, кај населбата Карпош. По овој пат сообраќаат возилата кон и од населбата Буримечка. Кренатите рампи на овој железнички премин не навестуават дека пристигнува воз и сообраќајот се одвива нормално. Но, не е така барем во овој случај и точно во оваа време кога нашата екипа беше таму.

23.06 turizam .Still007
Возот се приближува, го премина преминот кај железничкиот мост и се движи кон овој. Дел од учесниците во сообрачајќајот веќе застанаа и од едната и другата страна иако рампите не се спуштија.

23.06 turizam .Still005
Освен што брзината ја намали, од возот слезе еден човек, со капа на главата и куси панталони, застана пред возилата, односно се обиде да го регулираа сообраќајот.

23.06 turizam .Still006

Возот тргна, но не продолжи туку повторно застана откако со предните вагони веќе го замина овој премин, но  другите беа зад него.Тоа пак предизвика негодување на другите учесници во сообраќајот,  а возот застана за оној кој слезе од него да го регулира сообраќајот да се качи повторно и во возот заминаа кон железничката станица.

23.06 turizam .Still009
Инаку од Скопје тргнува во 6:42, во Битола според возниот ред пристигнува во 10:16. Сообраќа гарнитура од новите возови кои Македонија ги набави од Кина.
Оваа не е прв пат. Пред неколку години имаше слична ситуација, но на преминот на Дулие.

23.06 turizam .Still010
Имаме нови и комфорни возови кои се со клима уреди, барем спред тоа како точно пристигна во Битола според возниот ред без ниту една минута задоцнување можеме да ги наречеме кинерски возови со јапонска точност, но во македонски сообраќај.

23.06 turizam .Still011