Китаровиќ и Пахор кај Иванов, па кај бегалците

0
750

Претседателите на Хрватска и Словенија доаѓаат во Македонија да ги афирмираат одлуките на Брисел за мигрантската криза и за затворањето на балканската бегалска рута.

Претседателите на Хрватска и на Словенија, Колинда Грабар-Китаровиќ и Борут Пахор, попладнево пристигнуваат во дводневна работна посета на Македонија на покана на претседателот Ѓорге Иванов. Тие денеска одржуваат трилатерална средба со претседателот Иванов, а за подоцна се предвидени средби со лидерите на политичките партии. За утре е предвидено тројцата претседатели да го посетат транзитниот центар „Винојуг“ во Гевгелија, каде што ќе се сретнат со полициските службеници на Хрватска и на Словенија кои им помагаат на македонските колеги во справувањето со мигрантската криза на јужната граница. Предвидено е претседателот Иванов да ги одведе неговите гости и до котата 59 на самата гранична линија со Грција.