Климатските промени ќе турнат кон сиромаштија 100 милиони луѓе

0
1069

Климатските промени до 2030 година можат да одведат во екстремна сиромаштија над 100 милиони луѓе  преку уништувањето на земјоделството и последиците од ширењето маларија и други болести, се наведува во извештајот на Светската банка.

Извештајот, објавен неколку недели пред самитот на ОН за климатските прашања во Париз, покажува нерамномерни последици од глобалното затоплување.

Сиромашните во светот не се подготвени да се справат со климатски шокови како што е зголемување на морското ниво или тешките суши, наведуваат експертите.

– Тие имаат помалку ресурси и добиваат помала поддршка од семејството, заедницата, финансискиот систем и дури од системите за социјално осигурување, посочува СБ.