Koлку често треба да го негувате вашето зајаче

Фреквенцијата на негување зајак зависи од нивното крзно. Зајаците со кратки влакна треба да се капат најмалку двапати неделно, додека оние со долга коса треба да се четкаат секој ден. Можеби ќе треба почесто да го четкате зајакот ако се митари.

Како се негува зајак? Ставете го вашиот зајак на пешкир и проверете го од глава до пети – побарајте нешто необично, особено валкано дно. Откако ќе бидете задоволни дека се е во ред и изгледа нормално, нежно чешлајте го во насока на раст на косата. Кожата на зајакот е деликатна, затоа внимавајте. Навлажнета памучна волна може да се користи за чистење околу очите. За тешки подлоги влакна користете широк чешел или ако сте загрижени закажете состанок кај вашиот локален ветеринар.

Ако канџите на вашиот зајак стануваат долги, можете сами да ги сечите со ножици за нокти или да побарате од Ветеронар да ви помогнат со тоа.  Исечените нокти можат да крварат, но не паничете ако го видите ова. Користете брашно или стиптички прав за да го запрете крварењето, или препуштете се на вашата локална ветеринарна амбуланта ако сте загрижени.

Сподели