Кога и како со бебе на одмор?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Одењето на летен одмор со бебе може да биде многу пријатно, но и многу трауматично искуство.Родителите, особено ако тоа им е прво дете, имаат многу прашања за тоа колку време бебето може да се бања, колку да се сонча, со кој крем да се заштити, што ако се разболи… За да бидете релаксирани и да имате убави спомени од заедничкиот одмор со вашето малечко, мора да ги знаете препораките на лекарите.Д-р Александар Сајковски специјалист педијатар од Аџибадем Систина вели дека за да поминат родителите пријатен одмор основно е да не дозволат да дојде до појава на инфекции, односно проливи. која е најмалата возраст од која родителите можат да го носат бебето на плажа?


Дехидрацијата настанува како резултат на поголемо оддавање течности поради топлината и послабото внесување течности. Кои лекови задолжително треба да се имаат при рака кога се оди на одмор со мали деца?

Стомачни тегоби, алергии, каснување од инсекти се дел од проблемите што се очекувани на летен одмор…Кој е алармот кога треба да се побара лекарска помош?

Родителите кога се на одмор да ги шетаат децата во претпладневните и попладневните часови покрај море, вели д-р Сајковски и додава дека детето не смее да биде директно изложено на сонце повеќе од 15 минути.

Каде најчесто грешат родителите кога се со мали деца на одмор и што им препорачувате?
За престојот покрај море да ви биде пријатен, придржувајте се на основните правила: ¬ избегнувајте го сончевото влијание меѓу 11 и 17 часот, чувајте го вашето бебе под природна сенка или користете чадори за сонце. ¬ Облечете го во памучна лесна облека во светли бои, по можност да биде покриена поголема површина на телото. Задолжително ставете му капа или шеширче. Почесто давајте течности

Share.