Колапсот на еврото е неизбежен?

0
380

Еврото најверојатно нема да ја преживее следната економска криза и затоа треба да се менува монетарната унија за да се избегне колапсот.

Оваа прогноза ја дава think tanka Jacques Delors со назив „Да се поправи и да се подготви – растот и еврото по Брегзит“.

Bloomberg пренесува дека Европа ќе се најде во нова криза и по 6 недели, 6 месеци или 6 години еврото нема да преживее.

Се предлага реформа во три чекори. Се препорачува економска координација така што југот на Европа ќе зајакне и ќе направи реформи.

Понатаму, се предлага еврозоната да се трансформира и да има федерална структура со поделба на суверенитет.

Од друга страна, еврозоната ја мачи мобилност на работна сила.