Комисија на терен ќе ги проценува штетите од невремето во пелагониско

0
657

Претставници од Комисијата за проценување на штети од невреме неделава ќе излезат на терен за да направат процена на штетите кои што земјоделците ги пријавиле до општина Битола. На 22 август се случи невреме проследено со врнежи од дожд и град кои што предизвика штети на земјоделските култури во околу 10 тина села во Пелагонија

domat-2-700x394

Не се знае колкава финансиска помош земјоделците ќе за претрпената штета од невремето

tutun-2

Секој земјоделец без разлика дали ги има осигурано посевите или не може да си поднесе барање до општина Битола дека невремето му оштетило дел од земјоделските култури.По добиено барање комисија за процена и утврдување на штети од елементарни непогоди излегува на терен,каде врши процена на штетата, потоа подготвениот извештај го доставува за натамошна обработка во министерството за финансии .