Кон Балканот доаѓаат нов бран на мигранти

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во неделата од грчкиот остров Лезбос кон Атина се упатил голем брод со мигранти, од кои повеќето ќе се обидат да тргнат на север и преку Македонија и Србија да стигнат до ЕУ.

Наредните денови земјите од Балканот ќе се соочат со нов бран мигранти, предупредија грчките медиуми. Како што пренесува белградски „Блиц“, во неделата од грчкиот остров Лезбос кон Атина се упатил голем брод на кој се наоѓаат илјадници бегалци. Дел од нив планираат да останат во Атина и таму да се обидат да започнат нов живот, но повеќето ќе се обидат да тргнат на север и преку Македонија и Србија да стигнат до нивните одредишта, односно до некоја од земјите во Европската унија.

Share.