Конечно и кај нас коњичките спортови се спектакл и имаат хуманитарен карактер

0
1371

Денес на хиподромот во Радишани – Скопје во организација на Македонската коњичка федерација и Коњичкиот клуб ДОНА од Радишани, се одржа  четвртото коло од државно првенство во прескокнување пречки. На натпреварот учествуваа 6 македонски коњички клуба, 2 гостински клуба од соседните Србија и Бугарија.

DSC_9413

Во првиот дел се одржаа четири натпревари во прескоклнување на пречки, во различни категории: прескокнување пречки во висина од 80см. за дебитанти  и во висина од 1.00см. до 1.20см со растечки потешкотии – со џокер.

DSC_9358

DSC_8647

 

12016339_10207637737850645_34717447_o

DSC_8593

DSC_8559

FOK_3888

FOK_3978

Во вториот дел, настанот прерасна во добротворна и општествено одговорна манифестација. Во организација на КК ДОНА и  Моден Викенд – Скопје беше претставена модна ревија на шапки од свежо сезонско цвеќе, креации на дизајнерката Јагода Пачемска, изработени во модното студио ФУ-БУ . Посетителите имаа единствена можност да ги купат шапките, а  средства од продажбата се наменети за купување на коњ за хипотерапија и обука за остручување на хипотерапевти со цел да се помогне во рехабилитацијата и ревитализацијата на деца со посебни потреби во Здружението на граѓани за лица со дисфункции, хендикеп, ретки болести и посебни потреби „Дајте ни крилја”.

DSC_9401

DSC_8864

FOK_4029 (1)

FOK_4126

DSC_9220

FOK_4169


FOK_4237


FOK_4167

 

 

 

DSC_9202

DSC_9165

 

DSC_8693