Концерт посветен на Моцарт во битолското музичко училиште

0
613

Во 2016 година се одбележува 260-годишнината од раѓањето на Моцарт и 225-годишнината од неговата смрт. По тој повод во државното музичко училиште во Битола се одржа концерт .

Програмата посветена на овој јубилеј се занимава со многубројните дела на Моцарт, кои ги изведоа учениците од втори клас .

На 16-ти февруари, по повод 260 годишнината од раѓањето на Моцарт, во Прага ќе биде промовирано музичкото дело, кое се сметаше за изгубено, а заеднички го напишале Моцарт и неговиот италијански колега Салиери.

Оваа композиција, е пронајдена во депото на Националниот музеј на музиката.