Косово пред прагот на Европската Унија

0
673

Како последна земја од југоисточна Европа, Косово денеска го потпишува Договорот за стабилизација и асоцијација со Европската Унија. Но патот до конечната цел- членство во ЕУ, ќе биде многу долг.

„За нас е ова историски момент, историски чекор. Со тоа Косово го започнува неповратниот пат кон членство во ЕУ“, нагласува косовскиот министер за европски интеграции Беким Чолаку за ДВ. Заедно со косовскиот премиер Иса Мустафа тој денеска (27.10) го потпишува Договорот за стабилизација и придружување со Европската унија. Целта на тој договор е да се создадат услови за почеток на пристапните преговори. Косово се обврзува да ги спроведе неопходните реформи, додека ЕУ ја презема обврската за континуирана поддршка на земјата.

Косовската влада е свесна дека тој прв чекор е поврзан со многу предизвици, посебно по блокадата и насилството во парламентот на Косово во последниве недели, каде опозицијата во неколку наврати употреби солзавец. Опозицијата сака да ја принуди владата да се повлече од договорот постигнат со посредство на ЕУ, кој се однесува на поголема автономија и права за српското малцинство и договорот за демаркација на границата меѓу Косово и Црна Гора. „Или владата ќе се повлече од овие договори, или владата мора да се повлече“, гласеше мотото на неодамнешните насилни протести на националистичката опозиција.