Кривична за директор во Стопанска банка Битола

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ПС Прилеп поднесе кривична пријава против Д.М.(60) од Битола втор генерален директор на Стопанска Банка АД Битола, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување”. Пријавениот, во периодот од 2009 до 2010 година како законски застапник и втор генерален директор на Стопанска банка АД Битола, поради неисполнување на обврските од Договорот склучен помеѓу правниот субјект „Металец Конструкции” ДООЕЛ и „Алпине Бау ГМБХ” каде како гарант била Стопанска банка АД Битола, неместо да пристапи кон активирање на гаранцијата и обештетување на банката, истиот иницирал вонсудско решавање, а во меѓувреме и погрешно ги информирал членовите на Управниот одбор при одобрување и склучување на новата девизна гаранција за извршување на работните активности, постапувајќи спротивно на Законот за трговски друштва. Со овие дејствија и нанел штета на Стопанска Банка АД Битола во износ од 945.126 евра.

Share.