Македонија е подготвена за втора фаза на договорот за асоцијација

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Договорот од 2 јуни и 15 јули кој стави крај на политичката криза во Македонија, е клучот за забрзување на евроатлантската интеграција и Советот на Европа смета дека земјата е подготвена да пристапи кон втората фаза од Спогодбата за стабилизација и асоциацирање со Унијата.

Ова се наведува во соопштението на Советот на Европската унија, соопштено по завршувањето на 12-та седница на Советот за стабилизација и асоцијација со Македонија.

Советот ги разгледал и главните настани во земјата во изминатиот период од неговата последна средба во јуни. Европските претставници го поздравиле договорот меѓу лидерите на главните партии во Македонија од 15 јули и повикуваат за брза примена со приоритет на реформата на системот на владеење на правото.

“Советот забележува подготовка од страна на владата за планот за имплементација на приоритетите за итна реформа во областа на владеењето на правото, правосудството, јавната администрација, медиумите, изборните реформи, меѓуетничките односи и економско управување”, се вели во текстот на пораката.

Од Брисел го потврдија и повикот на ЕУ за сеопфатна и независна истрага на сите тврдења, вклучувајќи ги и оние за потенцијални криминали, кои станаа познати преку прислушувањето, како се почитуваат основните принципи за независност на обвинителството и презумпцијата на невиност.

“Советот го нагласува исто така суштинското значење за регионалната соработка и добрососедските односи. Советот го поздрави континуираното активно учество на земјата во регионалната соработка”, се вели во текстот.

Официјалното соопштение го повторува и “предлогот на Европската комисија од октомври 2009 година за преминување во втора фаза од Спогодбата за стабилизација и асоцијација на Македонија, но потврдува дека одлуката за предлогот останува на Советот на ЕУ”.

Share.